Tutustuin Kaukajärven yrittäjien toimintaan nuorukaisena, kun isäni liittyi Kaukajärven Yrittäjien hallitukseen. Hallituksen lähipiiri, me perheenjäsenet, kuuluimme itsestään selvyytenä ”talkooporukkaan”. Ilokseni olen huomannut, ettei perusyhdistystoiminta ole näiden vuosikymmenten jälkeen muuttunut juuri miksikään – vaimoni kuuluu PY:n hallitukseen ja niinpä sain taannoin kunnian toimia Kangasalan Yrittäjien kevätmarkkinoiden Bajamajavastaavana.

Paikallisyhdistysten toiminta on tärkeä elinvoimaisuuden lähde Pirkanmaan yrittäjien toiminnassa. Edunvalvonta alkaa aivan täältä kunnista ja kaupungeista, meistä yrittäjistä itsestämme. Me nostamme esiin epäkohtia, jotka tuntuvat meistä kohtuuttomilta. Näiden epäkohtien poistamiseksi tehty määrätietoinen työ tuottaa silloin tällöin tulosta ja näin syntyy vaikkapa alv-tilitysten maksuperusteisuus tai yrittäjävähennys. Jälkimmäiseen olen erityisen tyytyväinen, koskapa se helpottaa erityisesti mikroyrittäjien toimeentuloa.

Mielestäni maassamme vallitsee tällä hetkellä vastakkainasettelun ilmapiiri. Kaikkia yrittäjiä pidetään lähtökohtaisesti ahneina ja työntekijöidensä hyväksikäyttäjänä. Itse olen tästä ilmapiiristä äärimmäisen surullinen. Ihmisoikeustajuuni ei mahdu, että pienyrittäjillä ei tunnu olevan mitään suojaa muihin ihmisryhmiin verrattuna – esimerkkinä vaikkapa sairaus, opiskelu tai vanhemmuus.

Edunvalvonta vaatii kaikilta meiltä jatkuvaa ponnistelua. Tuon tässä esiin konkreettisen esimerkin omalta alaltani: Pirkanmaan Yrittäjät on vuosia tuonut esiin, että kuntien ei tulisi perustaa yritystoimintaa kilpailluille toimialoille. Kuitenkin Pirkanmaan Jätehuolto Oy päätti perustaa Pirkanmaan Jätevesipalvelut Oy:n. Toimin maarakennusalan edunvalvojana ja sain kymmeniä huolestuneita yhteydenottoja kollegoiltani. Miksi kymmenien yrittäjien kilpailluille markkinoille perustettiin uusi toimija? Nyt tätä tytäryhtiötä ollaan tappiollisena ajamassa alas, mutta aihe tuo esiin edunvalvonnan luonteen – tämä on kestävyyslaji!

Kangasalla 25.2.2019

Jussi Haavisto, kansanedustajaehdokas, KOK