Suuri osa nuorista pärjää hienosti oman osaamisen ja motivaation sekä perheen ja läheisten tukemana. Osalle askeleet polulla peruskoulusta opintoihin ja sen jälkeen työelämään ovat vaikeampia. Lapsen ja nuoren kasvuun vaikuttavat tekijät, kuten esimerkiksi olosuhteet kotona, tuen saanti, roolimallit sekä hyväksytyksi tuleminen koulussa ja harrastuksissa, ovat erilaisia ja yksilöllisiä. Ne vaikuttavat jo varhain hyvän elämän rakentumiseen. Rakennusalan ammattilaisena ymmärrän, mikä merkitys tukevalla perustalla on rakentamisessa, myös hyvän elämänpolun rakentamisessa. Yhdessä meidän täytyy olla pitämässä lasten ja nuorten puolta. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen osallisuusastetta nostamalla, esiopetusta pidentämällä sekä entistä yksilöllisempiä ja nopeasti matalalla kynnyksellä saatavia tukipalveluita tarjoamalla voimme auttaa lapsia ja nuoria perheineen. Harrastustakuu on saatava käytäntöön ympäri Suomea esimerkiksi yhdistämällä harrastukset koulupäivän jatkoiksi, jotka samalla toisivat sisältöä lapsen ja nuoren arkeen.

Lapsuuden ja nuoruuden ahdistuksesta puhutaan paljon ja nyt on esillä ollut aiheellisestikin ilmastoahdistus. Omassa nuoruudessani ahdistusta toi muun muassa uhka ydinsodasta, AIDS ja happosateet. Sanonta ”tieto lisää tuskaa” ei ole tuulesta temmattu. Tänä päivänä tiedonkulku on miltei reaaliaikaista, tapahtui mitä hyvänsä missä päin maailmaa tahansa. Saimme vaimoni kanssa tiedon Uuden Seelannin järkyttävästä joukkomurhasta seiskaluokkalaiseltamme aamukahvipöytään. Kysyimme häneltä mistä hän tällaisen hirvittävän uutisen on lukenut? CNN:n uutisista, vastasi tämä. Lapsilla ja nuorilla ei vielä yleensä ole valmiuksia käsitellä suodattamatonta tietoa. Ahdistusta tuovien asioiden käsittely tarvitsee aikuisen tuen.Tähän pitää miettiä myös yhteisiä, yhteiskunnallisia ratkaisuja.

Meillä on nuoria, jotka ohjautuvat peruskoulun jälkeen alalle, joka ei tunnukaan omalta. Opinnot keskeytetään tai valmistutaan, mutta alan työ ei innosta. Aika moni tällainen tarina voidaan varmasti ehkäistä, kun tarjolla on oikea-aikaisia yksilöllisiä tukipalveluita. Nuorilla miehillä on valmistumisen jälkeen yleensä edessä kutsunnat, joissa pyritään tunnistamaan ja torjumaan syrjäytymisriskit. Kokoomuksen tavoite on laajentaa kutsunnat koskemaan koko ikäluokkaa sekä laajentaa terveystarkastukset myös sosiaalisen tilanteen kartoitukseen. Yrittäjänä ja työnantajana pidän tätä hyvänä mallina.

Jussi Haavisto, Kansanedustajaehdokas (Kok)