Omassa nuoruudessani vanhempien ykköshuolenaiheena oli, ettemme nyt vaan teloisi itseämme milloin missäkin. Tänään vanhempien ykköshuolenaiheeksi on noussut pärjääminen. Pärjääminen opiskelussa, työelämässä ja perhe-elämässä. Pohdimme pitkään vaimoni kanssa, miten helpottaa nuorten ensimmäisen työpaikan saamista ja perustimme hänen kanssaan aivan uudenlaisen palveluyrityksen, Kangasalan Uusi Osakeyhtiö Kuusi Oy:n. Yritys on toiminut nyt reilut kolme vuotta ja kokemuksia on syntynyt roppakaupalla.

Vaikka työtön ihminen on aivan yhtä arvokas, kuin työssäkäyväkin, tulee hänelle usein jonkinmoinen alemmuudentunne. On ollut aivan pakahduttavan hienoa saada olla mukana tämän yrityksen kehittymisessä ja nähdä, miten nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömien ihmisten itsetunto kasvaa, kun pääsee tekemään oikeita töitä, saa oikeata palkkaa, tutustuu työkavereihin ja saa valtavasti energiaa myös työpäivän jälkeiseen elämään. Muistan hyvin erään nuoren miehen, joka vietti kertomansa mukaan elämänsä ensimmäisen työssä ansaitun kesälomansa. Saatuaan lomarahat, hän vei perheensä Naantaliin muumilaaksoon ja loma-ajalta ylijääneillä rahoilla otti vielä tyttärensä nimen tatuoituna käsivarteensa.

Kaikki vaaleissa esiintuomani asiat tukevat itseasiassa nuorten menestymisen mahdollisuuksia. Työllistymisen mahdollistaminen avaa nuorelle aidon mahdollisuuden määrätä itse omista asioistaan. Kannatan lämpimästi kaikkia niitä lisäpanostuksia, joilla edesautetaan nuorten kouluttautumista, koulunsa keskeyttäneiden löytämistä ja auttamista uudelleen opintojen pariin ja sitä kautta ammattiin.

Ikäihmisten huolenpidossa tärkeimpänä asiana on perheyhteisön muutos. Aiemmin suku ja perhe olivat keskiössä, nykyisin olemme yksilöllisempiä ja sukulaisuussuhteet eivät automaattisesti tarkoita yhteydenpitoa sukupolvien välillä. Kokemukseni mukaan taitettua indeksiä enemmän ikäihmisiä vaivaa yksinäisyys. Olen Kuusi Oy:ssä törmännyt tähän asiaan konkreettisesti ja sieltä saamieni kokemusten mukaan meillä olisi mahdollista luoda maanlaajuisesti aivan uudenlaista palvelutoimintaa. Palvelumarkkinoiden luomisessa ikäihmisille voimme nykyistä enemmän käyttää kotitalousvähennyksen kaltaisia keinoja – näin saamme helpotettua sekä työllistämistä että ikäihmisten arkea. Silloin, kun kotitalouden varat eivät riitä, voimme käyttää kolmannen sektorin panosta tai hyödyntää uudenlaisia palvelusetelirakenteita.

Vuonna 2015 joulun alla perustamamme Kangasalan Uusi osakeyhtiö on uudenlainen palveluyritys, jonka tehtävänä on työllistää pitkäaikais- ja nuorisotyöttömiä. Täysiaikaiset ja -palkkaiset työntekijämme suorittavat erilaisia tehtäviä niin yksityistalouksiin, kuin yrityksille. Merkittävänä toiminta-alueena ovat kotitalouksien pihatyöt ja pikkuremontit, joita suoritamme erityisen paljon iäkkäille asiakkaillemme. Tällä hetkellä kuusilaisia on noin 15. Kolmen toimintavuotemme aikana meillä on ollut töissä 70 ihmistä, joista noin puolet on nykyisin työssä tai opiskelemassa.