Kangasalan kuntaa on aika ajoin arvosteltu yrittäjien asioiden kehnosta hoitamisesta. Milloin on sanomista tonttikaupan joustavuudesta, milloin yrittäjävaikutusten arvioimisen puutteesta.

Kangasalan Yrittäjät ry valittiin viime vuonna Pirkanmaan parhaaksi yrittäjäyhdistykseksi. Yritystoiminta ja siihen liittyvä järjestötoiminta itsessään ovat siis melkoisen vireitä suuren Tampereen kainalossa. Meillä on hienot kevätmarkkinat ja tiedotus- ja julkaisutoiminta on korkealaatuista.

Suomen Yrittäjät ry:n teettämän suuren elinkeinopoliittisen kyselyn tulokset eivät kuitenkaan mieltä ylennä. Kangasalaa ei pidetä yrittäjäystävällisenä kuntana, tämä on luettavissa myöskin kyselyn tuloksista. Tulokset tässä joka toinen vuosi tehtävässä kyselyssä maakunnassamme osoittavat Kangasalan pärjäävän Tampereen ympäryskunnista heikoimmin. Valtakunnallisestikin seitsemänneksi sijoittuneen Lempäälän kanssa kärkisijat jaettiin Valkeakosken, Pirkkalan, Ylöjärven ja Nokian kesken. Kangasala oli sijojen 10-15 välimaastossa.

Kyselyyn vastanneista suurin osa oli Kangasalan Yrittäjien hallituksen jäseniä ja suurimmat kyselyssä ilmi tulleet, kehittämistä vaativat, osa-alueet olivat:

1) Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys
2) Päätösten yritysvaikutusten arviointi
3) Kunnan markkinointi, viestintä ja tiedottaminen.

Yleisesti kyselyn osa-alueiden vastauksia tarkasteltuani kielteisin mielikuva syntyi kunnan hankintapolitiikan ja julkisten kilpailuiden järjestämisestä. Niiden koettiin olevan toisinaan kunnassa toimivia yrityksiä vastaan, asianhan pitäisi pikemminkin olla päinvastoin.

Kysynkin kunnanhallitukselta, millaisiin toimenpiteisiin se on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä tämän kehnon kyselytuloksen johdosta?

Jussi Haavisto, kunnanvaltuutettu (kok)