Kangasalan kaupungin suotuisa talouskehitys, muuttovoitto ja yritysten taloudellisen tilan yleinen kehitys ovat saaneet aikaan tilanteen, jossa mm. rakennus- ja konepajateollisuutta harjoittavien yritysten käyttöön soveltuvien tonttien määrä alkaa uhkaavasti vähentymään.

 

Uudet hankkeet mm. Ojala-Lamminrahkan liittymässä ovat muodostumassa profiililtaan korkeatasoiseen rakentamiseen soveltuviksi. Lisäksi tiloihin soveltuville käyttäjille asetetaan vaatimuksia suurista konttoreista ja työpaikkamääristä. Yleiskaavatasoisessa valmistelussa sopivia tontteja tulee kyllä vajaan vuosikymmenen päässä löytymään, mutta akuutimpaan tarpeeseen tulisi tontteja olla tarjolla.

 

Samaan aikaan Suomen Yrittäjien tilastot osoittavat, että suurempien yritysten lukumäärä pysyy verraten vakiona, siinä, missä työnantajayrittäjien määrä pysyy vuodesta toiseen samansuuruisena, kasvaa yksinyrittävien määrä maanlaajuisesti noin 2000:lla vuodessa.

 

Kaupungilla on liike- ja teollisuustonttitarjontaa tällä hetkellä alle kymmenen tonttia. Lisäksi osa tonteista on kaavamääräyksin sidottu melko tiukkoihin reunaehtoihin. Tontteja tulisi olla kaikenaikaa monenkokoisia, kaavamääräyksiltään riittävän väljiä, jotta ne eivät sulkisi pois mahdollisia tontin tarvitsijoita.

 

Kysynkin kaupunginhallitukselta, millaisiin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä pienyritysten ja perusteollisuutta harjoittavien yritysten käyttöön soveltuvien, kohtuuhintaisten tonttien tarjoamiseksi jo lähitulevaisuudessa?

 

  1. Lisäkysymys: Esimerkiksi Ylöjärvellä on tällä hetkellä Kaupungilla myynnissä lähes 40 vapaata yritystonttia, meillä määrä on seitsemän. Paljonko olisi mielestänne sopiva määrä ja mitä pitäisi tehdä asian korjaamiseksi?

 

  1. Kangasala ja Tampereen seutu eivät pärjänneet erityisen hyvin Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kuntarankingissa. Sijoituksemme putosi pykälällä. Mitä mielestänne pitäisi tehdä, että sijoitus paranisi.

 

Jussi Haavisto, kaupunginvaltuutettu (kok)